ГРАДСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ-СОЛАРНИТЕ ДЪРВЕТА НА БУРГАС

Соларните "дървета" на Бургас
снимка:Jordan Dimov
През 2016 година Община Бургас започна реализацията на иновативен проект. Той се нарича "Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия", за по-кратко - соларни дървета.

Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

Соларни "дървета" има на площад "Тройката", в района на Съдебната палата и в близост до Бургаски свободен университет.


Сподели